Autorijschool Atlantic Praktijkexamen Praktijkexamen auto: stap voor stap

Praktijkexamen auto: stap voor stap

Of je nou voor de eerste of voor de vijfde keer afrijdt, iedereen is natuurlijk zenuwachtig voor zijn of haar praktijkexamen. En dat is hartstikke begrijpelijk, maar onthou dat je examinator je niet voor niets op examen heeft gestuurd. Hij heeft vertrouwen in jouw rijkunsten, dus heb ook vertrouwen in jezelf! In dit blog lees je stap voor stap hoe je praktijkexamen auto er precies uit gaan zien, zodat je goed voorbereid verschijnt.

Van tevoren

Voor het examen krijg je van je rijinstructeur een uitnodiging met de tijd, datum en het adres waarop je aanwezig hoort te zijn. Ook krijg je een zelfreflectieformulier dat je voor het examen in moet vullen. Neem deze samen met een geldig identiteitsbewijs mee naar het CBR gebouw. Zorg ervoor dat je op tijd bent, want dan heb je nog even tijd om tot rust te komen. Je neemt plaats in de wachtkamer. Wanneer je aan de beurt bent, wordt je samen met je rijinstructeur opgehaald door je examinator. Jullie nemen dan plaats in een andere kamer. Hier zal de examinator met jou en je rijinstructeur bespreken hoe het examen eruit zal zien en wat er van je verwacht wordt. Je mag zelf bepalen of je rijinstructeur aanwezig is bij het examen of niet. 

De examenrit

Dan is het tijd om naar de auto te gaan. De examinator zal je een aantal dingen over de auto vragen, bijvoorbeeld over de banden, verschillende soorten lichten of de onderdelen onder de motorkap. Ook zal hij je zicht testen door je te vragen het kenteken van een auto die een eindje verderop staat op te lezen. Het ritje zal ongeveer een half uur tot 45 minuten duren. Tijdens de rit moet je 2 bijzondere verrichtingen uitvoeren. De examinator zal gedurende de rit aangeven welke verrichtingen je waar uit moet voeren.

Het verlossende woord

Terug op het CBR gebouw zal je examinator in zijn kantoor je vertellen of je geslaagd of gezakt ben. Of je nou geslaagd of gezakt bent, je rit was waarschijnlijk niet 100% perfect, dus je examinator zal je verbeterpunten met je bespreken. Als je gezakt bent, zal je het over een aantal weken opnieuw moeten proberen. Als je geslaagd bent, moet je een handtekening zetten en zal je examinator uitleggen hoe je je rijbewijs aan kan vragen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *