Examens

Om je rijbewijs B te halen, moet je voor een aantal examens slagen. Hier vindt je een overzicht van de verschillende examens die er zijn.

Theorie-examen

Om je rijbewijs te kunnen halen, moet je je theorie-examen halen. Je kunt de theorie leren door bijvoorbeeld zelfstudie uit een theorieboek. Er zijn ook veel bedrijven die cursussen aanbieden waarmee je binnen één dag alle theorie leert. Er zijn ook veel online cursussen die je kan doen om je theorie te leren en je kennis te testen voor je echt op examen gaat. 

Het theorie-examen kent drie delen: gevaarherkenning, kennis en inzicht.

Praktijkexamen

Het praktijkexamen is hetgeen waar de meesten het ergst tegenop zien. Maar maak je niet druk! Je rijinstructeur zorgt ervoor dat jij alle kennis en vaardigheden hebt om je examen met gemak te halen. Heb je behoefte aan wat meer tijd en rust in je examen? Voor mensen met faalangst biedt het CBR een speciaal faalangstexamen aan. Hierbij is een speciale faalangstinstructeur aanwezig. Hij heeft meer tijd voor jou en je kan altijd vragen om een time-out. Onze rijlespakketten zijn allemaal inclusief praktijkexamen. Een los CBR (her)examen kost bij ons €275,-.

Tussentijdse toets (TTT)

Dit examen is in tegenstelling tot de andere twee examens niet verplicht, maar is toch erg handig om te doen. Zie het als een soort oefenpraktijkexamen: je rijdt een examenrondje met een echte examinator van het CBR. Je moet ook precies hetzelfde doen als op een echt examen. Zo kan je zien hoe een examen er aan toe gaat, zonder dat het als examen telt. Zo ben je beter voorbereid op je examen. Wanneer je bepaalde bijzondere verrichtingen goed uitvoert op je TTT, kan je hiervoor vrijstelling krijgen op je echte examen. Bij rijschool Atlantic kan je een TTT doen voor maar €250,-.